Iako pčele u toku zime miruju, pčelarska sezona počinje već u januaru. Prva aktivnost za pčelare jeste pravljenje medo-šećernih pogača koje se daju pčelinjim zajednicama pri niskim vanjskim temperaturama, kako bi se pčele, u slučaju potrebe prihranile čvrstom hranom. Naša ekipa posjetila je pčelara Hasana Ferhatovića koji ističe da svaki ozbiljan pčelar u januaru i februaru ništa ne prepušta slučaju. Kako u tom periodu obavi pripreme, tako će mu i tokom naredne sezone biti pčelarenje i proizvodnja meda. Za pčelara je prava sreća ako se tokom januara pojavi dan-dva toplog vremena da bi pčele mogle obaviti pročisni izlet, kao što je to bilo danas tokom naše posjete pčelinjaku.
Pravljenje domaćih medo-šećernih pogača sigurniji je način prihrane, jer su u tom slučaju pčelari sigurni u kvalitet hrane koju daju pčelama.Kod krajnih konzumenata, sve su više prisutne predrasude da će korištenje pogača uticati na kvalitet meda i pčelinjih proizvoda, ali su brojna istraživanja ipak pokazala da pravilnim korištenjem prihrane u ranom proljeću pčelari ne umanjuju ljekovita svojstva meda.
Dok pčele odmaraju pčelari se educiraju za novu pčelarsku sezonu, pa tako će već u ponedjeljak biti održan okrugli sto za pčelare.