Kasno ljeto i rana jesen idealni su za pripremu zimnice. Pravljenje zimnice je tradicija i mnogi građani ovih dana prave ajvar, domaći sok, pekmez kao i razne džemove. Naša sugrađanka Tahira Alić iz naselja Blagovac u svojoj bašti uzgaja razno voće i povrće koje koristi za pripremu domaćih proizvoda. Tahira kaže da oko zimnice se vrijedi potruditi jer je bez konzervansa, prepuna vitamina, a uz to i autentičnih ukusa. Kazala je da spremanje zimnice nije lako ali da se u svakoj teglici koja se nađe na stolu vidi ljubav i zalaganje.
Domaći džem od šljiva pravi sa minimalnim dodatkom šećera, tek onoliko koliko je potrebno za proces želiranja. Džem od šljiva koje pravi naša sugrađanka Tahira Alić, uvijek nađe put do kupaca jer su prepoznali kvalitet i posebnost njenog rada. Ovako pripremljeni proizvodi, bez konzervansa, aditiva, umjetnih boja i drugih dodataka bez problema mogu stajati uskladišteni i po nekoliko godina.