Naslovnica VIJESTI INFO U MEKTEBU U DŽEMATU UGORSKO DJECA SE PRIPREMAJU ZA ZAVRŠNE ISPITE

U MEKTEBU U DŽEMATU UGORSKO DJECA SE PRIPREMAJU ZA ZAVRŠNE ISPITE

104

Koliko su mektebi važni može se najbolje ocijeniti po brojnim običajima vezanim za pripreme i polazak djece u mekteb, njihovom dobrovoljnom i redovnom pohađanju mekteba, te brojnim običajima za hatme i završetak pohađanja mekteba. U mektebu u džematu Ugorsko traju pripreme za završne ispite na kojima će djeca pokazati šta su to naučili u toku mektebske nastave.

Dodaje imam džemata Ugorsko Zahid ef. Mujkanović da je oko 20 polaznika mektebske nastave završilo učenje u sufari za kratak vremenski period na šta je itekako ponosan. Prema njegovim riječima ove godine ima 40 polaznika koji uče u Kur'anu i koji su na takmičenju ostvarili dobre rezultate.

Također na takmičenju su bili i predstavnici iz kiraeta i ilmihala. Najveća zasluga pripada imamu džemata Zahidu ef. Mujkanoviću koji sa velikim entuzijazmom i odgovorno više od dvadeset godina radi sa djecom u mektebu.

Hatme će biti upriličene uz vrlo bogat program, koje najčešće, izvode sami polaznici mektebske nastave, a uz pomoć svojih vjeroučitelja, imama. Završni ispiti za polaznike mektebske nastave u džematu Ugorsko biće održani 25. maja sa početkom u 9.00 sati.