Naslovnica VIJESTI INFO UČENICI SŠC VOGOŠĆA BILI DIO STUDIJSKOG PUTOVANJA POD NAZIVOM “OD RATA DO...

UČENICI SŠC VOGOŠĆA BILI DIO STUDIJSKOG PUTOVANJA POD NAZIVOM “OD RATA DO MIRA”

298

Od ove školske godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo je odluku prema kojoj će učenici prvog razreda srednjih škola Kantona Sarajevo učestvovati u četverodnevnoj studijskoj posjeti centralnom, sjevernom i zapadnom dijelu Bosne. Studijska posjeta nosi naziv “Od rata do mira”, a predstavljena je na Mapi studijske posjete koja služi kao vodič kroz ovu izvanrednu avanturu.

U projektu učestvuje je i Srednjoškolski centar Vogošća. Cilj ove studijske posjete je sveobuhvatno obrazovanje učenika na jedan drugačiji način koji je usko vezan za prirodno i kulturno – historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine.

U prethodim danima, učenici su imali priliku da dobiju mnogo novih informacija i kroz provjerene i istinite priče licenciranih vodiča spoznaju važnost kulturno – historijskih spomenika i ličnosti koje su obilježile period u kojem su i ostavile svoj pečat, dubok trag i doprinos u oblikovanju zemlje.

Posjetili su Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Prijedor, Vlašić i Travnik. Ovo studijsko putovanje realizuje Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, a za koordiniranje aktivnosti zadužen je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.