Naslovnica VIJESTI INFO OTVORENI DANI ARONIJE U MALEŠIĆIMA

OTVORENI DANI ARONIJE U MALEŠIĆIMA

91

Na Dane aronije u Malešićima, tradicionalno, dolaze i građani iz svih dijelova Kantona Sarajevo, manifestacija se održava  osmu godinu za redom.  Ova godina je bila prilično topla i takva klima ne pogoduje aroniji, ali se ipak na parceli od 7,5 dunuma očekuju rekordni prinosi od oko 8 tona. Tokom trajanja Dana aronije posjetioci dolaze i beru te plaćaju minimalnu cijenu za svaki ubrani kilogram.

Ova biljka spada u najmoćnije antioksidanse na planeti. Spisak njenih dragocjenih svojstava je dug, a oni najbitniji su: doprinosi boljoj cirkulaciji, čisti krv, dobar je saveznik u borbi sa glavoboljom, migrenom i povišenim krvnim pritiskom, pozitivno utiče na crijeva i želudac, otklanja dijareju, doprinosi imunitetu, onemogućava da se virusne i bakterijske infekcije razviju. Najdragocjenije utiče na jetru i žuč a pomaže i kod mršavljenja.

Aronija je relativno nova voćna vrsta, koja se može saditi na okućnicama jer djeluje veoma dekorativno i na plantažama jer je vrlo zahvalna za podizanje i održavanje nasada. Berba će trajati dok god ima plodova.