Naslovnica VIJESTI INFO POSJETILI SMO DŽEMAT U MZ GORA

POSJETILI SMO DŽEMAT U MZ GORA

168

Obaveza svakog muslimana je da čuva i njeguje zajedništvo, da zajedno sa drugima  izgrađuje džemat i džamije, kako bi se  vratili tradicionalnim vrijednostima temeljenim na vjeri i islamu. Na ovaj način se promoviše i gradi ambijent u kojem će vjernici više brinuti jedni za druge, pomagati se i međusobno savjetovati. Naša ekipa je posjetila MZ Gora u vrijeme džume namaza. Najvažniji razlog obavljanja džuma namaza je okupljanje muslimana radi zbližavanja i jačanja džemata, kaže Elvir ef. Huseinović.

Upoznali smo i nekoliko mještana ovog vogošćanskog naselja. Iako je džemat relativno mali u džamiju dolazi značajan broj džematlija, među kojima ima dosta djece i mladih. Predstavio nam se i petnaestogodišnji Din Spahić koji je na džumi bio sa ocem Edinom i dedom Selimom. Sa osmijehom na licu Din kaže da redovno dolazi u džamiju i da posebno uživa kada je ovdje sa drugovima.

Prilikom razgovora sa Elvirom ef. Huseinovićem saznali smo da je studirao u Velikoj Britaniji, ali da se vratio u svoju Bosnu i Hercegovinu. Ovdje je poseban užitak okupljati vjernike i jačati džemate, dodaje Elvir efendija.