Naslovnica VIJESTI INFO KATOLICI DANAS SLAVE BLAGDAN VELIKE GOSPE

KATOLICI DANAS SLAVE BLAGDAN VELIKE GOSPE

35

Velika Gospa je blagdan kada se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija po završetku svoga zemaljskog života dušom i tijelom uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

U BiH se nalazi i svetište Uznesenja Blažene djevice Marije u Komušini nedaleko od Žepča. U ovom mjestu katolički vjernici danas će proslaviti svetkovinu Velike Gospe. O ovom blagdanu razgovarali smo sa Paulom Coelhom koji je župni vikar u crkvi blažene Majke Terezije u Vogošći.

Na blagdan Velike Gospe vjernici slave i hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. U BiH je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, čemu svjedoče brojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije slavi se 15. augusta, kada vjernici hodočaste u marijanska svetišta.