Naslovnica VIJESTI INFO ZAŠTITITE LJUBIMCE OD PARAZITA

ZAŠTITITE LJUBIMCE OD PARAZITA

40

Zaštita od parazita veoma je bitna tokom sezone toplog vremena, ali i tokom cijele godine. Veoma je bitna pravilna i kontinuirana zaštita ljubimaca od parazita primjenom odgovarajućih sredstava. Anti-parazitska sredstva mogu biti u vidu ampula, tableta, poslastica, sprejeva i ogrlica, pravovremenom zaštitom sprječava se nastanak i razvoj mnogih bolesti.

Uvijek je poželjno djelovati preventivno i na vrijeme spriječiti širenje bolesti, jer liječenje je često dugotrajno, a u određenim slučajevima posljedice su neizvjesne. U veterinarskoj medicini preventiva podrazumijeva vakcinaciju i zaštitu od unutrašnjih i spoljašnjih parazita.

Bolesti koje ektoparaziti prenose su: Babezioza (piroplazmoza), erlihioza, lajmska bolest, pantljičare i dr., a insekti mogu prenijeti srčanog crva, lajšmanozu, virus zapadnog nila idr. Prevencija protiv ovih bolesti zasniva se na redovnoj i pravovremenoj upotrebi kvalitetnih sredstava, prema uputstvu proizvođača, za sprečavanje infestacije buhama i krpeljima. Konsultacije sa veterinarima oko pravilne primjene i dejstva pojedinih antiparazitskih sredstava i zajedničkim odabirom način su adekvatne  zaštite ljubimca.