Naslovnica VIJESTI INFO NEDJELJA BORBE PROTIV TUBERKULOZE: CRVENI KRIŽ OPĆINE VOGOŠĆA PROVODI BROJNE AKTIVNOSTI

NEDJELJA BORBE PROTIV TUBERKULOZE: CRVENI KRIŽ OPĆINE VOGOŠĆA PROVODI BROJNE AKTIVNOSTI

53

Crveni križ Federacije BiH započeo je sa obilježavanjem sedmice borbe protiv tuberkuloze, koja se obilježava svake godine u periodu od 14. do 21. septembra. Prilika je to da se podigne svijest javnosti o tuberkulozi i pozove na veće napore da se spriječe i pojačaju nastojanja za okončanje globalne epidemije tuberkuloze. Ove godine će Organizacija Crvenog križa Općine Vogošća provesti aktivnosti pod motom „Da – možemo zaustaviti tuberkulozu!“.

I kod ove bolesti, važna je prevencija, jer je tuberkuloza izlječiva. Jedna od tradicionalnih aktivnosti Crvenog križa Općine Vogošća u ovom periodu je i prodaja markica. Prikupljena sredstva od ove akcije biće utrošena na prevenciju tuberkuloze ili pomoć oboljelim. Ajša Abazovski, sekretarka Crvenog križa Općine Vogošća ističe da volonteri svake godine obiđu oboljele od tuberkuloze, a organizuju se i edukativna predavanja.

Podsjećamo da je tuberkuloza zarazna bolest koja se širi sa osobe na osobu putem zraka kao i da osoba sa neliječenom tuberkulozom može zaraziti 10 – 15 ljudi godišnje ukoliko kašlje u njihovoj blizini. Uz blagovremeno otkrivanje bolesti, nadzor i podršku ljekara i redovno uzimanje terapije ona je izlječiv, a pacijent može nastaviti s normalnim životom. Nedjelja borbe protiv tuberkuloze obilježava se kako bi se podigao nivo svijesti o značaju borbe protiv ove bolesti.