Naslovnica VIJESTI INFO MEVLUDIN KULIĆ, VOGOŠĆANSKI HEROJ NIJE I NEĆE BITI ZABORAVLJEN

MEVLUDIN KULIĆ, VOGOŠĆANSKI HEROJ NIJE I NEĆE BITI ZABORAVLJEN

54

Priča o herojstvu i ubistvu regruta Jugoslovenske narodne armije, rahmetli Mevludina Kulića, koje se desilo prije više od tri decenije, svake godine nas podsjeti na najteže dane agresije na susjednu Hrvatsku i BiH. Tada 19-godišnji Mevludin iz Vogošće ubijen je u Osijeku, nakon što je odbio naređenje nadređenih da puca u hrvatske civile. Ubijen je u noći 4. septembra 1991. Juče su Mevludinovu majku posjetili predstavnici Patriotske lige Vogošća i bokserskog kluba Vogošća.

Svaki septembar Mevludinova majka Izeta dočeka sa nemirom i tugom za svojim hrabrim, tek stasalim sinom koji je sa samo 19 godina pokazao neizmjernu hrabrost. Sina je posljednji put vidjela u avgustu te kobne 1992.godine kada joj je potpuno svjestan onoga što ga očekuje rekao „da im mora glavu dati“.

Svi oni koji su poznavali Mevludina o njemu imaju samo riječi hvale. Bio je tih i nenametljiv, odličan prijatelj i komšija, najbolji brat i sin. Izeta drhtavim glasom, ali sa ponosom priča o svom Mevludinu i dodaje da joj mnogo znače ovakve posjete i činjenica da njen sin i njegova hrabrost nisu zaboravljeni.