Naslovnica VIJESTI INFO DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

29

Svjetski dan mentalnog zdravlja ustanovljen je 10. oktobra 1992. godine od Svjetske federacije za mentalno zdravlje. Od tada se obilježava svake godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o ključnim planovima zaštite mentalnog zdravlja. Osim školskih torbi, djeca i mladi na svojim leđima često nose i brojne nevidljive terete. Tim povodom razgovarali smo sa psihologinjom Osnovne škole „Porodice ef. Ramić“ Nejrom Škrgić.

Mentalno zdravlje je stanje dobrobiti i temelj koji omogućuje djeci i mladima da ostvare vlastite potencijale, a važno je u svakoj fazi života. Danas smo u razgovoru sa učenicima Anesom i Aminom saznali koliko oni zapravo znaju o ovoj temi. Prema riječima psihologinje Nejre Škrgić u svemu ovome najbitniji su roditelji, kao i velika podrška nastavnika u školama.

Svako dijete i mlada osoba bez obzira gdje živi ima pravo na pravovremenu podršku, zaštitu i skrb o mentalnom zdravlju, a odgovornost je odraslih djeci i mladima ponuditit podršku, razumijevanje i sigurnost, te im pomoći da osjete da nisu sami.