Jesen je vrijeme kada ubiremo plodove koje nam priroda nudi. To je i vrijeme za pripremanje zimnice, sokova, ajvara, bestilja, pekmeza itd… Kako se pravi pekmez smo saznali prilikom posjete poznatom vogošćanskom pčelaru Mihretu Haliloviću. Mihret pekmez pravi od jabuka i krušaka. Sazrelo voće je potrebno prebrati, odstraniti oštećene ili truhle dijelove i dobro oprati. Jabuke ne treba samljeti previše sitno ili krupno, a nakon mljevenja se stavljaju u presu i to u više slojeva kako bi se što bolje iscijedile.
Nakon što se jabuke iscijede slijedi završna faza pravljenja pekmeza, kuhanje. Pred sami kraj ukuhavanja treba voditi računa da pekmez ne iskipi ili bude previše gust. Mihret se prisjetio kako se u njegovoj porodici nekad pravio pekmez i šta je sve naučio od svog oca i dede. Preporučio je svima da koriste domaće voće i da za svoju porodicu pripremaju ukusne proizvode u kojima će uživati u hladnim, zimskim danima.