Domaći ajvar, miješana salata, kiseli krastavci, pekmezi i džemovi samo su neki od zimskih specijaliteta zbog kojih su mnoge domaćice u Vogošći sa prvim jesenjim danima prionule na posao. Potražnja za povrćem posljednjih dana je u porastu i prodavci očekuju da će biti još i veća u narednom periodu. Ove jeseni najaktuelnija je potražnja paprike, zelenog paradajza, kupusa, svega što se koristi za pripremu zimnice.
Iako sezona zimnice još nije u punom jeku, prodavači su zadovoljni prodajom. Kvalitetna i domaća roba je traženija, kvalitet je važan i mušterije to prepoznaju i rado se vraćaju.
Od davnina novembar je mjesec kada se glavnina zimnice sprema, međutim mnogo je razloga zbog kojih se ljudi odlučuju da u ovom periodu krenu s pripremom zimnice. Jedan od njih je sigurno i novac, jer je lakše kupovati pomalo, nego odjednom izdvojiti veću sumu novca da bi se napravila zimnica. Kod pripreme najvažnije je ispoštovati recepturu i koristi dobre sastojke. Samo tako moguće je napraviti dobar i dugotrajan proizvod.