Naslovnica VIJESTI INFO HASAN FERHATOVIĆ U HOŠAFANI SPREMA VOĆE ZA PREDSTOJEĆU ZIMU

HASAN FERHATOVIĆ U HOŠAFANI SPREMA VOĆE ZA PREDSTOJEĆU ZIMU

73

Iako je ovogodišnja suša nanijela velike štete poljoprivrednicima neki od voćara su izuzetno zadovoljni ovogodišnjim prinosima. Uzgajivači šljive nemaju problem sa urodom niti kvalitetom pa će ove godine veće količine voća na tradicionalan način sušiti i pripremati za zimu. Posjetili smo poznatog vogošanskog pčelara Hasana Ferhatovića koji na svom imanju u Gornjoj Jošanici ima i različite sorte voća, kao i hošafanu, odnosno sušaru za voće.

Hasan je prije 15-ak godina za svoje potrebe izgradio sušaru za voće, u narodu poznatu kao hošafana, kapaciteta od 100 do 150 kg. Ovaj ljubazni domaćin nas je ugostio i objasnio da je sušaru izgradio po sjećanju na hošafanu svog djeda gdje je još kao dijete učio kako se suši voće.

Princip rada sušare je poprilično jednostavan, dodaje Hasan i pojašnjava da je ovo najstariji i najprirodniji način čuvanja voća za zimu. Voće se suši na temperaturi od 60 °C do 70 °C, a koliko dugo će se sušiti zavisi od toga kad će se i kako konzumirati. Hasan ovdje voće suši za svoje i potrebe svoje porodice i prijatelja koji imaju slična interesovanja.