Ensar Međedović, nakon završetka Veterinarskog fakulteta i višegogodišnjeg bezuspješnog traženja posla odlučio se za uzgoj koza, francuske pasmine Alpina. Na farmi koja se nalazi na Kobiljoj Glavi trenutno je 45 muzara i još više razigranih jarića. Alpina je izrazito mliječna pasmina a mlijeko sadrži oko 3,4% mliječne masti. Plodnost ove pasmine je dobra, koze najčešće jare dvoje jaradi. Na ovoj se farmi od mlijeka prave visokokvalitetni sirevi sa dodacima bilja i začina, koji su zbog svoje izvrsnosti nagrađeni zlatim i srebrenim medaljama za najkvalitetniji kozji sir. O ljekovitosti kozjih proizvoda mnogo toga se zna, tako da se pored mlijeka i prerađevina na farmi proizvode i prirodni sapuni na bazi kozijeg loja. U vrijeme pandemije koronavirusa poseban značaj pridaje se kozjem mlijeku. Ensar ističe da se mlijeko francuskih Alpina ne osjeti kao kod običnih koza ali što se tiče ljekovitosti imaju istu vrijednost. Od kad je pandemija kaže da sir ne mogu da prave jer mlijeko prodaju, mnogi kupuju i traže mlijeko jer znamo da je dobro za liječenje bronhitisa i upale pluća. Kozije mlijeko spada u najzdravije namirnice. Preporučuje se za jačanje imuniteta, jačanje i liječenje pluća, a mogu ga piti i dijabetičari. Ensar je istakao da se osobama koje pate od anemije preporučuje ovo mlijeko ali se treba ipak paziti na količinu koja se uzima. Da bi bilo učinkovito, mlijeko treba piti u kontinuitetu. U svakom slučaju kozje mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti u odnosu na kravlje, kazao je Ensar koji već godinama redovno korisiti kozje mlijeko svojih francuskih Alpina.
U posljednje vrijeme primjetan je veći broj ljudi koji se okreću zdravom stilu života, pa prirodni proizvodi, poput kozjih, tu imaju svoju šansu. Opširnije o našoj posjeti ovoj farmi saznajte u narednom izdanju emisije “Plodovi prirode”.