Pčelarstvo je poput tkanja vlastite priče sa nitima prirode koje zahtijeva puno strpljenja i mnogo znanja. Pčelar se posvećuje svakoj košnici sa izuzetnom pažnjom i brigom, svjestan da rezultati često ovise od same prirode, ulože mnogo truda i rada kako bi krajnji rezultat bio što bolji. Kraj je jedne pčelarske godine i vrijeme za najslađi dio posla, vrcanje što je zahtjevan ali lijep posao.
“Možemo konstatovati da je pčelarska godina na izmaku, zanimljiva u svakom smislu, bilo je različitih situacija, mada sada kada podvučemo crtu možemo kazati da u košnicama ima 10 do 15 kg meda, što mi pčelari smatramo zadovoljavajućim. Kao i na sve drugo u prirodi, ove vreline utiču i na pčele, u onim najudarnijim vrelim danima ne treba ih dirat, one se učahure i tako hlade, treba im osigurati čistu, pitku vodu i ne uznemiravati ih. Pčele su specifične brzo se prilagode novim uslovima, pčelari trebaju pratiti prirodu, vidjeti kakvo je stanje sa nametnicima i slično. U augustu već počinju pripreme za novu pčelarsku godinu.” – rekao je između ostalog Hasan Ferhatovic poznati vogošćanski pčelar.
Pčelarstvo je više od posla, možda čak i način života koji podrazumijeva posvećenost, puno rada i ljubav prema prirodi, ali i koji pruža najslađu nagradu – ukusni i zdravi med koji je svima nama hrana i lijek.