Naslovnica VIJESTI INFO MEĐUNARODNI DAN ČAJA – OD POLJA DO ŠOLJICE

MEĐUNARODNI DAN ČAJA – OD POLJA DO ŠOLJICE

133

Ujedinjene nacije su krajem 2019. godine uvele da se 21. maj obilježava kao Međunarodni dan čaja zbog važnosti ove biljke. O ovoj temi razgovarali smo sa inžinjerkom genetike Aldinom Kahriman. Ona nam je navela i koje prednosi posjeduje čaj, te na koji način se konzumira određena vrsta čaja.

Također, ističe da postoje čajevi koji se mogu piti duži vremenski period, ali postoje i oni koji su ograničeni. Među njima je i čaj od koprive koji se ne smije koristiti duže od četiri sedmice jer razrjeđuje krv. Od onih koji se mogu svakodnevno upotrebljavati jesu čajevi od kamilice, mente, majčine dušice i drugi.

Prilikom susreta Aldina nam je i preporučila čaj od korijena maslačka koji mogu piti svi, te dodaje da je itekako zdrav i učinkovit. Sama pomisao na ispijanje čaja i uživanje u ovoj mirisnoj tečnosti ispunjava nas srećom. Čaj je napitak za sve one koji traže odmor, koji cijene ugodan razgovor, kojima je potrebno opuštanje.

Međunarodni dan čaja je prilika da se proslavi kulturno naslijeđe, zdravstvene prednosti i ekonomski značaj čaja, istovremeno radeći na tome da njegova proizvodnja bude održiva „od polja do šoljice“, obezbjeđujući benefite za društvo i očuvanu životnu sredinu koji se nastavljaju generacijama.