Vogošćanski pčelar Mihret Halilović koji se pčelarstvom bavi već 20-ak godina i posjeduje bogato iskustvo kaže da je ova godina za pčelare izuzetno teška i to prije svega zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Posjetili smo ga i razgovarali s njim u naselju Ugorsko dok je vrcao med. Da bi se med uopšte počeo vrcati neophodno je da bude zreo.
Mihret nam je pojasnio kako izgleda postupak vrcanja koji se mora obavljati u higijenski ispravnoj prostoriji. Prije svega neophodno je sa okvirova punih medom skinuti voštane čepove i staviti ih u vrcaljku koja radi na principu sile. Kad se okviri okreću u vrcaljki med pada na zidove i cijedi se u lonac odakle se pretače u kante. Med se cijedi nakon čega se sipa u staklenke.
Što se tiče cijena meda Mihret ih neće mijenjati u odnosu na prethodne godine kada je tegla koštala 25 KM. Med je izuzetnog kvaliteta, a ovaj vrijedni i poznati vogošćanski pčelar nema problema sa plasmanom.