U brdskim predjelima, kakvih je na području Kantona Sarajeva mnogo, kozarstvo ima perspektivu. Ali se ipak rijetki odlučuju za bavljene ovom granom stočarstva. Veterinar Ensar Međedović, nakon što je završio fakultet i višegogodišnje bezuspješne tražnje posla, odlučio se za uzgoj francuskih Alpina. Na farmi koja se nalazi na Kobiljoj Glavi, trenutno je 45 muzara i još više razigranih jarića. Alpina je izrazito mliječna pasmina, a mlijeko sadrži oko 3,4% mliječne masti. Plodnost ove pasmine je dobra, tako najčešće koze jare dvoje jaradi.
Na ovoj Farmi od mlijeka se prave visokokvalitetni sirevi sa dodacima bilja i začina, koji su zbog svoje izvrsnosti nagrađeni zlatim i srebrenim medaljama za najkvalitetniji kozji sir. O ljekovitosti kozjih proizvoda mnogo toga se zna, tako da pored mlijeka i prerađevina, na farmi se proizvode prirpdni sapuni na bazi kozijeg loja. Međedovići obraćaju pažnju na svaki detalj u uzgoju koza i preradi mlijeka, od ishrane do distribucije proizvoda.
Iako ima šansu kozarstvo je kod nas zapostavljena stočarska grana. U posljednje vrijeme primjetan je veći broj ljudi koji se okreću zdravom stilu života, pa prirodni proizvodi, poput kozijih, tu imaju svoju šansu. Opširnije o našoj posjeti ovoj farmi saznajte u narednom izdanju emisije Plodovi prirode.