Prvi lijepi i sunčani dani bez vjetra sa temperaturama koje se penju iznad +12 stepeni, pčelari koriste za proljetne preglede košnica, kako bi se uvijerili da sva pčelinja društva imaju dovoljne zalihe kvalitetne, pravilno raspoređene hrane i napravili uvid u zdravstveno stanje legala.
Midhat Hodžić jedan od najpoznatijih pčelara u našoj zemlji, ističe da kod ovakvih pregleda nije potrebno vaditi i pregledati sve okvire. Dovoljno je prekontrolisati dva do tri, eventulno četiri okvira da bismo sa sigurnošću mogli utvrdiditi zalihe i raspored hrane. Na ovim pregledima uoče se i simptome koji će uputiti pčelare na eventualno postojanje bolesti. Sve radnje treba ubrzati jer još nije vrijeme da se gnijezda rashlade.
Kada dnevne temperature porastu toliko da pčele svakodnevno komuniciraju sa okolininom, stići će se se uslovi za obavljanje prvih detaljnih pčelinjih pregleda. Tada bi se već trebao primjetiti unos polena sa rano rascvjetalog bilja drijena, ljubičica, visibaba, vrba, jagorčevine.. pčelarska sezona tada počinje u punom smislu riječi.