Novembar je na izmaku, sve smo bliži pravim zimskim hladnoćama, a zima je vrijeme ziminica i zajedničkih druženja tokom dugih večeri. Priprema zimnica je tradicija od koje se teško odustaje, ali su ove godine visoke cijene povrća u mnogim slučajevima razlog zašto nije spremna. Neki su odustali od tradicionalnih ajvara, bestilja, neki su spremili koliko toliko, a neki opet isto kao i ranijih godina – turšije, pekmeze i sve što ide.
“Novembar je studeni i uvijek je studen. Svaki lijep dan je dragocjen, ima svoje prednosti i mane. Lakše je hodati, uštede su na grijanju ali djeca jedva čekaju snijeg. Moj unuk je već spremio skafander, čizme, a mi uvijek spremimo zimnicu, toplu odjeću ogrijev, tako.” – kaže jedan od naših sugrađana.
Na pijaci je primjetan pad prodaje. Kupuje se zimska roba – grah, kupus, mrkva ili ako treba za lijeka cvekla i med. Primjetan je nedostatak novca, mišljenja su prodavači na vogošćanskoj pijaci.