Jesen je stigla u naše krajeve, vrijeme je pripreme zimnice. Porodica Katana iz Ugorskog se bavi proizvodnjom domaćih džemova, pekmeza, bestilja. Prave jednostavne, zdrave tradicionalne bosanske delicije na malo drugačiji modernizovan način. Umjesto starinskih kazana tzv. haranija na vatri, koriste vojni kazan priključen na plin. I tako proizvodi ne gube na kvaliteti, samo je proces ukuhavanja skraćen.
Sirovine koje koriste su domaće šljive, kruške i jabuke sa porodičnih imanja u Vogošći i okoline Ramskog jezera. U proizvodnju je uključena cijela porodica, sedamdesetjednogodišnja majka Naza zadužena je za jednostavnije poslove i savjete jer je najiskusnija u pripremi zimnice.
“Ovaj način je lakši, brži i efikasniji, ali onaj nekadašnji kada se cijeli komšiluk sakupljao na sijelima uz vatre i haranije pune šire i do jutra ukuhavao slatki sok imao je svoju draž i ostaje u lijepom sjećanju.” – kaže Naza.
“Bilo se mlado, insanu ništa nije bilo teško, svu noć bi peci, a izjutra valja u štalu, pa na posao, djeca, muž, svekar, ništa nije bilo teško.” -dodaje Naza.
Kvalitetan prozvod uvijek nađe put do kupaca, pa se trud i rad isplate. Ovako pripremljeni proizvodi bez konzervansa, aditiva, umjetnih boja i drugih dodataka bez problema mogu stajati uskladišteni i po nekoliko godina. Da su kvalitetni govori potražnja, jer Senad Katana i njegova porodica ne stižu proizvesti onoliko koliko mogu prodati.